Skønhedsakt ved vandet

Skønhedsakt ved vandet
af Martha Elias. København, 9.  august 2019.

〽️〽️〽️〽️

4 ud af 5 〽️

“Dance is the hidden language of the soul.” Martha Graham

Idet aftentiden falder på og dens farver kæler for sanserne samles vand, vind og himmelbuen med dans og musik i et favntag. Stilhed, natur og menneske mødes i et virvar af dansescener, der forener kunstnere og tilskuere i stemningsfyldte skønhed.

csd_2019_-_dansk_danseteater_-_foto_soeren_meisner_-5442.jpgFoto: Søren Meisner. RIVER

For andet år i træk vender en københavnertradition tilbage til Ofelia Plads, hvor Dansk Danseteater byder op til en spejlblank festivalscene – der synes at være en forlængelse af vandet – og som rummer toneangivende dansere og koreografer, men som frem for alt giver plads til samfundsrefleksion og fællesskab med kunsten som ramme. Det var premiereaften for på Copenhagen Summer Dance 2019.

Men hvad er historien bag programmet? Hvad handler årets festival om? Svaret kunne være den kulturrelevante samtale, som Dansk Danseteaters kunstneriske leder, Pontus Lidberg, talte om i sin velkomsttale. Eller som den nytiltrådte bestyrelsesformand for kompagniet, musikbegavede og ikoniske Uffe Savery, overbevisende udtrykte i sin personlige hilsen til publikum: “kunsten ligger i summen af enkeltdelene”. Sidstnævnte er også nyudnævnt rektor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

“Kunsten ligger i summen af enkeltdelene.”

Uffe Savery

Det er 14. sæson af begivenheden, som havde sin start i 2004 i Politigården, og som har kørt uafbrudt, med undtagelse af 2008 samt 2017, hvorefter den blev flyttet til Ofelia Plads sidste år. Festivalprogrammet er inddelt i to sektioner. På store scene opføres fire skildringer og på lille scene to yderligere. Vand er elementet, der igen favner og forener årets festival. Wreck af Pietro Marullo ,i samarbejde med Dansehallerne, om bevægelsen mellem eksistentiel tid og dansen som kraft. Social Dance – The Battle af Mark Philip i samarbejde med Uppercut, som et skarpt socialt eksperiment fra undergrundsmiljøet med atonal rytmik og gennemgående kropsglæde.

Exhausted, af græske Ioannis Mandafounis som koreograf og danser, skal minde os om det vigtige mellemrum i stilheden. Abstrakt koreografi, skarpe bevægelser og  avantgarde live-musik af cellist Brice Catherin, der sætter spor i sindet.

“Make sure you have EXHAUSTED all that is communicated through stillness and silence.” 

Ioannis Mandafounis

 

csd_2019_-_dansk_danseteater_-_foto_soeren_meisner_-4812.jpgFoto: Søren Meisner. EXHAUSTED

Daybreak, af svenske Pontus Lidberg som koreograf og med Ida Praetorius & Ulrik Birkkjær som dansere, antyder et drømmesyn, lysets fremkomen, et foreningshåb. Klassiske ballettrin, fjerlette sfæriske trinserier og bevægelsessystemer udført af to prisbelønnede dansere, der mestrer balletteknikken. Adagioens poetiske fremførelse formfuldendte oplevelsen, opført af Samuel Barber String Quartet in B minor, Op. 11, 2. bevægelse.

csd_2019_-_dansk_danseteater_-_foto_soeren_meisner_-5002.jpgFoto: Søren Meisner. DAYBREAK

The Hill, af israelske koreograf Roy Assaf og hans dansekompagni, udtrykte en blanding af kampånd, rejse gennem tidens linjer og dualiteten af sind/kropfrihed. Musikken inkluderede blandt andet The Israeli Army Band og The Central Command Variety Ensemble.

River, med koreografi af Pontus Lidberg, afsluttede store scenes program. En polykromatisk fortælling i aftenmørket, der flydende fremkalder billeder af humanistisk sameksistens,  flydende nordlys, bølgernes frit spil og sjælens skønhed fremført i kunstens ånd.

Et danseprojekt der søgende – og med selvindsigt – ser fremad med mod, styrke og magi. Men frem for alt er festivalen et konvergenspunkt for alle københavnere, samlet under dansens vinger og med musikken som fortæller.

 

Forestillingen spiller t.o.m. søndag 11. august 2019 kl 16.30 og 20:00.

 

Mere info:

Dansehallerne

Pietro Marullo

Ioannis Mandafounis

Roy Assaf

Dansk Danseteater

Om anmelderen, Martha Elias.

 

KUNNE DU LIDE ANMELDELSEN? Støt gerne KunstKapel ved at sende et frivilligt beløb over MobilePay til box67759. På forhånd tak.

Venligst, Martha Elias

LIKED THIS REVIEW? Support KunstKapel by forwarding your contribution via MobilePay to box67759 – only available for Danish residents.

Thank you.

Kind regards,

KunstKapel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s