Drømmen om at blive til …

Skrevet af Martha Elias 27. april 2019.

〽️〽️〽️〽️〽️

5 ud af 5 〽️

carrying_a_dream_-_dansk_danseteater_-_foto_soeren_meisner_-2488.jpg

Foto: Dansk Danseteater

Hvad er mod på livet? Hvor langt har vi egentlig nået som art, som menneskehed? Hvor er vi på vej hen til? Det velrenommerede moderne balletkompagni, Dansk Danseteater, giver et rungende bud på disse spørgsmål med forestillingen CARRYING A DREAM, hvor fjerlet balletdans, poesi og historisk kontekst smelter sammen for at råbe op og dermed vække genklang om verdens situationen.

Ved uropførelsen af den 70 minutter lange værk, CARRYING A DREAM, på det Kongelige Teaters Gamle Scene er der fjerlethed, poetisk fremførelse og en historisk ramme, der samles for at give et bud på verdensamfundets afvikling mod dystopiske tilstande. Men det er alligevel balletkunst, der er fokus på. Det er godt for os, tilhørerne, og selvsagt for kunst generelt og moderne ballet specifikt.

_rfs5501.jpg

Foto: Dansk Danseteater

Tim Rushton er firedobbelte Reumert-vinder og her koreograferer han de ti suveræne dansere til skildringen af den fælles kamp vi – som samfund – står overfor. Således er der skarpe stemmer af eksempelvis Eleanor Roosevelt, Obama og Malcolm X, der sammen danner en del af lydtæppet. Der er flugttemaet, som skitseres på perfektbalancerede, gribende tableauer under svævende, rå, skarp belysning, der fremkalder en stemning af desperation, forvildelse og afmagt – men også håb om forandring til det bedre .. en drøm tegner sig frem over horisonten. Den afmagt, der refereres til, viser tilbage til den skamferede ytringsfrihed, der lider under de xenofobiske strømme planeten lider under. Der er tale om en konfrontation mellem idealet om demokratiet på den ene side og den frihed, der er tiltænkt alle, men mange mennesker er afskåret fra, grundet eksempelvis flygtningekrisen. Særlig poetiske er danserne Jessica Lyall, Alessandro Sousa Pereira, Stefanos Bizas, Milou Nuyen og Taner Van Kuren, de træder stærkt i karakter og river tilskueren med og ind i fortællingen.

carrying_a_dream_-_dansk_danseteater_-_foto_soeren_meisner_-1454.jpg

Foto: Dansk Danseteater

Og flugten kan ses, opleves, mærkes på scenen. Der danses om råb. lidelse og vandringen mod nye horisonter for at søge et tilflugtssted, sikkerhed, værdighed. Eksistentielt bliver det, konstaterer man som publikum. For hvem har ikke oplevet trangen til at flygte fra noget eller nogen? Hvem kan se sig fri for den åbenlyse, konstante forandring mod forværrede tilstande? Hvem har ikke oplevet enten at miste, at lide eller at blive forfulgt? Menneskerettighederne er universelle og alligevel, er disse nu til dags stadig ikke gældende for alle.

Og flugten kan ses, opleves, mærkes på scenen. Der danses om råb. lidelse og vandringen mod nye horisonter for at søge et tilflugtssted, sikkerhed, værdighed. Eksistentielt bliver det, for hvem har ikke oplevet trangen til at flygte fra noget eller nogen?

RFS5774-768x512.jpg

Foto: Dansk Danseteater

Der findes en meget intim fortælling i værket, som atmosfærisk er rettet mod alle med flere lag personlige bemærkninger, der får selskab af lydspor, voiceover og musik med reference til fortid, nutid og fremtidsperspektivet, der tegner mørkt, men håbets lys er til stede, alt det til trods. Det er det håb, som ypperlig kunst får frem på scenen og påkalder hos tilskueren.

Omkring lyd og musikdelen præsenteres vi for menneskerettighedserklæringen, taler og verdenskendte musikalske melodier, der skal ses som en reference til fortiden. Her er det  bl.a. Nina Simone og Elton John, mens Nikolaj Hess gør sig stærkt gældende på klaverimprovisation. Desuden er der melodier der spænder vidt mellem tango, sydamerikanske rytmer, klassisk og populær dansemusik. En sammensat palet af lyd, der indrammer fortællingen.

Her er der et værk, der til tider forbliver indenfor det gængse koreografisk, men det er netop enkeltheden, der gør forskellen og det er med dansernes ihærdighed og viljen til at give sig hen, at vi får hele skildringen.

CARRYING A DREAM er en barsk fortælling, rørende, vedkommende og timelig. Sublim kunst sprængfyldt med poesiens magt og et ægte ønske om at gøre en forskel. Det lykkedes.

Screen Shot 2019-04-30 at 5.06.52 AM.png

Det Kongelige Teater: Carrying a Dream

DANSK DANSETEATER: Carrying a Dream

Om anmelderen: Martha Elias

KUNNE DU LIDE ANMELDELSEN? Støt gerne KunstKapel ved at sende et frivilligt beløb over MobilePay til box67759. På forhånd tak.

Venligst, Martha Elias

LIKED THIS REVIEW? Support KunstKapel by forwarding your contribution via MobilePay to box67759 – only available for Danish residents.

Thank you.

Kind regards, Martha Elias

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s